Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

βίντεο/φώτο Κοινοποίηση εγγράφου από τους ΓΟΝΕΙΣ ΝΗΠΙΩΝ – ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 (συγκεντρώσαμε 43 υπογραφές)

ΓΟΝΕΙΣ ΝΗΠΙΩΝ – ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Τετάρτη  02-09-2020

ΘΕΜΑΤΑ:

·         Δημιουργία Νηπιαγωγείου στη Σκάλα Κεφαλονιάς.

·         Προβλήματα λειτουργίας της προσωρινής (μόνο για φέτος) λύσης στέγασης των Νηπίων στη Σκάλα.

·         Κτηριακή υποδομή και προβλήματα λειτουργίας συνολικά Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

·         Προτάσεις λύσεων από τους γονείς του Νηπιαγωγείου Σκάλας.

·         Υπογραφές γονέων για την απαίτηση απαντήσεων και υλοποίησης άμεσων ενεργειών από κάθε αρμόδιο της Πολιτείας.

·         Κοινοποίηση του έγγραφου σε κάθε υπεύθυνο του κράτους και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  για ευαισθητοποίηση τις κοινωνίας.

Τα παιδιά μας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του νησιού μας.

Αλλάζουμε το χάρτη της σχολικής στέγης.

Ήταν τα λόγια στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Συμπολιτείας για την εκπαίδευση, το πρόγραμμα του σημερινού Δημάρχου, Θεόφιλου Μιχαλάτου.

Μας βρίσκετε απόλυτα σύμφωνους Δήμαρχε και περιμένουμε τις απαντήσεις σας για τις ενέργειες που έχετε ξεκινήσει από την αρχή της ανάληψης της θητείας σας και τι ακόμη έχετε σχεδιάσει για το άμεσο μέλλον, μέχρι την λήξει των ευθυνών σας, για την εκπαίδευση στην περιοχή του Ελειού Πρόνων .

Με δεδομένο την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 στην Σκάλα δεν θα υπάρχει χώρος στέγασης του Νηπιαγωγείου.

Για την φετινή σχολική χρονιά και μόνο για φέτος 2020-2021 δόθηκε προσωρινή λύση δεσμεύοντας μια αίθουσα από το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου με την άδεια της διευθύντρια, δυστυχώς και αυτή η προσωρινή λύση έχει προβλήματα.

Η διευθύντρια μας υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει του χρόνου να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του Δημοτικού.

Η λύση είναι προσωρινή μόνο για την φετινή χρονιά, δίνοντας το χρόνο στους αρμοδίους να βρουν στέγη για το Νηπιαγωγείο.

Μέχρι και πέρυσι το Νηπιαγωγείο ήταν σε έναν πολύ μικρό χώρο 42τμ , ήταν μια αίθουσα που ο πραγματικός σκοπός της, ήταν η χρήση ως γραφείο του Δημοτικού.

Τα παιδιά συνεχώς αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, το χωριό μας αναπτύσσεται τουριστικά και είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και εργαζόμενων που επιλέγουν να μείνουν μόνιμα.

Επιπρόσθετα η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης κάνει αναγκαία την λύση δημιουργίας μόνιμου Νηπιαγωγείου στη Σκάλα.

Τα παιδιά για φέτος είναι γραμμένα 25 στον αριθμό και κατά κύριο λόγο της πανδημίας covid19, από ότι γνωρίζουμε θα μείνουν 22, γιατί η συνθήκες λειτουργίας μέσα και στα υποχρεωτικά μέτρα από την πολιτεία, είναι αδύνατο να ισχύσουν στο δικό μας χώρο, που έχει δοθεί για φέτος, για Νηπιαγωγείο.

Το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην απόφαση της προσωρινής λύσης στέγασης του Νηπιαγωγείου Σκάλας για την σχολική χρονιά 2020-2021 είναι η πρόσβαση στην τουαλέτα.

Με δυσκολία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα είδη υγιεινής καθώς είναι ψηλά και απαιτούν πολύ δύναμη για τη χρήση τους από τα παιδιά.

Αγόρια και κορίτσια πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ίδια τουαλέτα με μια λεκάνη.

Η διαδρομή κατά προσέγγιση είναι 30 μέτρα, με παράθυρα που έχουν μόνο σήτα οπότε και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, φανταστείτε ότι τα προηγούμενα χρόνια είδαμε στον κεντρικό διάδρομο, μέχρι να φτάσουμε στην είσοδο για την τουαλέτα, στην κεντρική τοιχοποιία του κτηρίου να μπάζει νερό, την ώρα βροχής το χειμώνα.

Η διαδρομή από μόνη της είναι πολύ μεγάλη, η Νηπιαγωγός θα αναγκαστεί να παίρνει όλα τα παιδιά μαζί της , θα πηγαίνουν στην τουαλέτα όλα μαζί σε συγκεκριμένα χρονικά διαλείμματα, οπότε και πρέπει να περιμένουν, έχοντας την ανάγκη να πάνε άμεσα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, δεσμεύτηκε σε μια από τις συνελεύσεις των γονέων ότι θα τοποθετηθούν άμεσα επαρκή φωτιστικά για να καλυφθούν όλες οι τουαλέτες και του δημοτικού και αυτή του Νηπιαγωγείου που μέχρι σήμερα ήταν σκοτεινά και η στοά που υπάρχει μέχρι να φτάσεις στην τουαλέτα ήταν άκρως επικίνδυνη.

Οι γονείς προτείνουμε, με βάση το πρόβλημα της διαδρομής και της πρόσβασης στην τουαλέτα και φυσικά ότι μιλάμε για τουλάχιστον 22 παιδιά να δοθεί δεύτερη θέση Νηπιαγωγού στη Σκάλα ή αν προβλέπεται ως λύση, βοηθός για την Νηπιαγωγό, για να μπορούν να παραμένουν στην τάξη τα παιδιά όταν άλλο παιδί πηγαίνει με τον βοηθό ή το δεύτερο Νηπιαγωγό με ασφάλεια στην τουαλέτα, τηρώντας και τα πρωτόκολλα της Πανδημίας.

Χρειαζόμαστε δεύτερη Νηπιαγωγό και για το γεγονός των δίγλωσσων περιπτώσεων.

Το χωριό μας είναι από τα λίγα στην Κεφαλονιά, που είναι πολύ μεγάλο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα θρανία που διαθέτει το Νηπιαγωγείο είναι μόνο πέντε για 22 παιδιά, με αποτέλεσμα να κάθονται ανά τέσσερα περίπου παιδιά μαζί. Το αναφέρουμε λόγο και της πανδημίας.

Ο αριθμός των παιδιών κυμαίνεται σταθερά ανάμεσα στα 22 με 27 παιδιά αλλά δεν υπάρχει μόνιμο Νηπιαγωγείο, χρειαζόμαστε νέο κατάλληλο κτήριο αποκλειστικά για νηπιαγωγείο και ανεξάρτητο προαύλιο, δημιουργώντας τις υποδομές που θα τηρούν απόλυτα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και λύνοντας για πάντα το πρόβλημα στέγασης των παιδιών μας, σε ένα από τα βασικότερα αγαθά που είναι σίγουρα η παιδεία.

Προτάσεις λύσεων από τους γονείς του Νηπιαγωγείου Σκάλας:

-          Υπάρχουν χώροι στη Σκάλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μόνιμη λύση.

Ειπώθηκε ως πρόταση, ότι υπάρχει χώρος στο διπλανό χωριό στο Ρατζακλί, το παλιό Δημοτικό του χωριού, κάθετα όλοι οι γονείς το απορρίπτουμε, είτε να πάνε το Νηπιαγωγείο στα Χιονάτα, η απόδειξη ότι οι απόψεις αυτές ξεπερνούν την απλή λογική, είναι η θέση του Βρεφονηπιακού σταθμού που καλύπτει της ανάγκες ολόκληρης της περιοχής του Ελειού Πρόνων, βρίσκεται στην Αγία Ειρήνη. Τα παιδιά μετακινούνται καθημερινά, τα περισσότερα από Πόρο, πέντε περίπου χιλιόμετρα απόσταση, αμέσως μετά, τα περισσότερα είναι από Σκάλα, περίπου δεκαεπτά χιλιόμετρα απόσταση, με τα παιδιά να σταματάμε στην διαδρομή αρκετές φορές, δυστυχώς γιατί δεν αντέχουν την διαδρομή και καταλήγουν είτε στο παιδικό το πρωί, είτε στο σπίτι το μεσημέρι ανακατεμένα. Είναι ευκαιρία να αναφέρουμε πάλι άλλο σημείο από τα λόγια του Δημάρχου μας στο προεκλογικό του πρόγραμμα για την περιοχή Ελειός - Πρόνοι , σχετικά με το έργο που θα υλοποιηθεί στον τομέα της  Εκπαίδευσης:

 Κατασκευή νέου Γυμνασίου Ελειού Πρόνων στο ΟΤ6 του ρυμοτομικού σχεδίου του Πόρου.

Εδώ ακριβώς φαίνεται το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται αν επιλέγουμε να είναι μακριά από τα σπίτια τους, από το χωριό που έχει τους περισσότερους κατοίκους και τα περισσότερα παιδιά.

Ταλαιπωρούνται τα περισσότερα παιδιά και όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας. Να προσθέσουμε και το κόστος μεταφοράς, που τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα όταν επιλέγουμε ταξί ή λεωφορεία για την μετακίνηση των παιδιών, οπότε η απλή λογική λέει ότι όποια χρήματα δαπανηθούν είτε για το κτίριο είτε για μετακίνηση, να δοθούν σε μόνιμη λύση στην Σκάλα, στο κεντρικό κορμό του χωριού, δεν αποδεχόμαστε ως λύση έξω από την Σκάλα Δημοτικό Σχολείο ή Νηπιαγωγείο, γιατί αυτό δεν είναι λύση.

Κάθε άλλη επιλογή είναι η δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Υπάρχει εντός των κτηριακών υποδομών και του πολύ μεγάλου προαύλιου του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας, πλέον σε αχρηστία, γήπεδο Τένις, που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα το χώρο που χρειάζεται ένα Νηπιαγωγείο (φυσικά όλες οι προτάσεις που αναφέρουμε, θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή σχολικών κτηρίων.

Υπάρχει ο χώρος του Κοινοτικού Κτηρίου, είναι ένα πολύ μεγάλο κτήριο με πολλές επιλογές, με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για να μπορεί να δεχτεί τα παιδιά.

Ενοικίαση ιδιωτικού χώρου για το Νηπιαγωγείο.

Ακόμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος στον οποίο βρίσκεται μικρό δασύλλιο από μεγάλα και επικίνδυνα πεύκα, εντός του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

-         Κτηριακή υποδομή και προβλήματα λειτουργίας συνολικά του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

Το μάθημα των Αγγλικών την φετινή χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρχει σε καμία τάξη.

Αναφέρουμε πάλι το πρόβλημα της διγλωσσίας.

Μια ακόμα αρνητική εξέλιξη, ήταν η ενημέρωση μας, ότι το Σχολείο έγινε τετραθέσιο από πενταθέσιο που ήταν πέρυσι.

Το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου είναι διώροφο, με εσωτερική μεγάλη σκάλα, είναι πολλές οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις πτώσεων των παιδιών.

Θα είναι σημαντική παρέμβαση να τοποθετηθεί στην μέση της σκάλας κάγκελο για προστασία και την βέλτιστη στήριξη των παιδιών.

Δυστυχώς όλο το κτήριο και ειδικά το προαύλιο χρειάζονται αλλαγή όλα τα πλακάκια, δεν έχουν καμία προδιαγραφή αντιολισθητικού υλικού. Είναι άκρως επικίνδυνα και σχεδόν καθημερινά έχουμε παραδείγματα είτε υπό βροχή είτε χωρίς νερό τα παιδιά να γλιστρούν πολύ εύκολα.

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας υπάρχουν εξέδρες, με μεγάλα σκαλοπάτια που είναι πολύ χρήσιμα τους καλοκαιρινούς μήνες για υπαίθριες εκδηλώσεις αλλά πολύ επικίνδυνα για την περίοδο της σχολικής χρονιάς, πολλά παιδιά έχουν πέσει και έχουν τραυματιστεί,  ευχόμενοι οι γονείς να μην προκύψει κάτι το χειρότερο. Θα προτείναμε να μπει περίφραξη για την προστασία των παιδιών τον χειμώνα.

Η στέγη του κτηρίου έχει και αυτή μεγάλες φθορές που χρειάζονται άμεσα επισκευή.

Τουλάχιστον δύο χρόνια μας είπε ο πρόεδρος του χωριού έχει κολλήσει η πορεία της ολοκλήρωσης του έργου.

Τα μεγάλα σε ύψος και ηλικίας πεύκα που βρίσκονται ακριβώς κολλητά στην μάντρα του σχολείου, είναι μια πολύ επικίνδυνη εστία ατυχήματος, που όλοι απευχόμαστε να μην καταλήξει σε τραγωδία για την Σκάλα.

Πρέπει να αντικατασταθούν με νέα δέντρα κατάλληλα για σκίαση.

Στόχος είναι η ασφάλεια των παιδιών και των ανθρώπων του χωριού.

Δεν υπάρχει σήμανση και ζητάμε άμεσα να σηματοδοτηθεί από τους υπεύθυνους ο δρόμος έξω ακριβώς από την κεντρική είσοδο του Δημοτικού Σχολείου.

Με βάση όλων των παραπάνω σας καλούμε να αγκαλιάσετε την προσπάθεια και τις ανησυχίες των γονέων και κάτοικων του χωριού που χρειάζονται την βοήθεια όλων τον εμπλεκόμενων φορέων του κρατικού μηχανισμού από τον μικρότερο σε θέση μέχρι τον μεγαλύτερο για τα παιδιά που είναι το μέλλον ολόκληρης της Κεφαλονιάς την  Δημιουργία μόνιμου Νηπιαγωγείου στη Σκάλα.

 βίντεο:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου